Naar aanleiding van de aanhoudende diefstalgolf in onze- en omringende havens heeft de HC de mogelijkheden tot meer preventie in kaart proberen te brengen. Hierbij een opsomming van de bevindingen:

Trackers

De politie “zweert” bij zogenaamde tracking apparatuur, ook wel track@trace genoemd. Ze adviseren ons om alle dure en gewilde zaken hiervan te voorzien. Het is gebleken dat het bekend maken van het voorzien zijn van tracers het dievengilde op afstand houdt. Dit geldt voor gewilde fietsen en motoren, maar ook voor buitenboordmotoren en boten, zo meldt de politie.

Het bestuur neemt dit daarom graag over en adviseer de WSVW-leden dan ook om buitenboordmotoren en (trailer) boten te voorzien van zo’n relatief goedkoop apparaatje.

Om u een beetje op weg te helpen:

Er zijn veel Track&Trace apparaten op de markt welke globaal te verdelen zijn in:

 • Aangesloten op en meldingen aan een meldkamer. Voordeel: hebben meestal een peilzender welke in “”diefstal mode”” gezet kan worden waardoor het apparaat een radiobaken wordt en door politie getraced kan worden. Nadeel: relatief duur in aanschaf (300Euro) en duur t.g.v. abonnement op de meldkamer (150 euro/jaar) zie de link hieronder naar movingintelligence.
   
 • Op basis van GSM meldingen. Er kan dmv een sms bericht de positie opgevraagd worden. Er komt een sms terug met de lokatie welke meestal in google maps of google earth kan worden ingetoets. Voordeel: goedkoop in aanschaf (50-100 euro) en alleen sms kosten. Nadeel: geen track omdat de tijd tussen de sms-jes relatief lang moet zijn wil het niet al te duur worden.
   
 • Op basis van GPRS data verbinding. De positie kan naar keus nagenoeg real-time, eens per uur of eens per dag worden weergegeven op een app van de leverancier. Dit is vaak inclusief bij de aanschaf. Daarnaast zijn deze tracers ook via SMS te benaderen. Voordeel: goedkoop (100 euro) en data kaartje per jaar ca 30 euro (europa dekking) of 60 euro (wereld dekking). Er zijn leveranciers die na verloop van tijd de website uit de lucht halen, waardoor de track&tracer dan alleen nog verder kan via GSM. Zier hieronder de link naar wilpe. Het verschil in de 2 trackers is de capaciteit van de accu’s waardoor de duurdere tot enkele maanden zonder lader kan. Ze kunnen ook een “voertuiglader” meeleveren waardoor de tracker op en accu van de boot kan worden aangesloten.

We adviseren leden met gewilde goederen deze te voorzien van een tracker. Als we dat massaal doen, dan kan dit luid geadverteerd worden en verliest de haven zijn aantrekkingskracht voor het dievengilde.

(Camera) surveillance

We hebben gesproken met Politie, Gemeente, Elie bedrijfsbeveiliging en apparatuur-leveranciers.

Een enigszins betaalbare preventie zou er als volgt kunnen uitzien:

 • De WSVW plaatst 1 of 2 professionele surveillance camera’s. Deze camera’s kunnen ook bij nacht een scherp beeld geven en zijn voorzien van 3600 bewegingsdetectie en software waardoor gebieden langs onze hekken en poorten en/of de toegangsweg of haveningangen als indicator kunnen worden geprogrammeerd. Na een melding van zo’n indicator kijkt een meldkamer mee en stuurt eventueel een surveillant langs. Daarnaast zou een koppeltje van 2 WSVW leden gedurende de donkere winternachten parallel ook kunnen meekijken en eventueel bij onraad de meldkamer inseinen.
   
 • Een van de camera’s zou b.v. de poort (en) en toegangsweg in de gaten kunnen houden. Hiertoe praten we met de gemeente die toestemming moet geven omdat we openbare ruimte bekijken. De andere camera zou b.v. op de grote kraan kunnen worden gemonteerd waardoor we nagenoeg heel de haven kunnen scannen.
   
 • We zijn in gesprek met SBBG (Stichting Bedrijfsterrein Beveiliging Goes) om deel te mogen nemen. Daarmee kunnen we van relatief goedkope alarmerings-opvolging gebruik maken door de reeds patrouillerende surveillanten.

De havencommissie en het bestuur zullen met Politie, Gemeente en Beveiliger een plan verder uitwerken en dit ter goedkeur aan de ALV voorleggen. Het lijkt daarmee langzaam te gaan, maar het is een ingewikkelde materie waarbij we moeten opletten geen zekerheden of “garanties” voor te stellen die niet waargemaakt kunnen worden. Wat we wel kunnen doen is met gezond verstand de diefstal preventie naar een beter plan te trekken. Intussen worden de leden geadviseerd te doen wat in de eigen macht ligt en dat is de haven minder aantrekkelijk te maken door zaken als buitenboordmotoren van een tracker te voorzien en/of van een goed slot. Het mag duidelijk zijn dat de WSVW boten ook worden/zijn voorzien van deze zaken.

Om een gevoel te geven wat zinvol voor u is:

Bij een tracker die elke 30 seconden de positie doorgeeft via GPRS (data) kaartje, is er ongeveer 2 MB per dag nodig. Een prepaid kaartje met 3GB data gaat 1500 dagen, dus bijna 4,5 jaar mee. Hiermee is een nagenoeg real-time tracking van uw bezit te zien op de App of website.

Een tracker die per SMS zijn positie doorgeeft, heeft per opgevraagde lokatie 2 SMS berichtjes nodig. Dus met een prepaid kaartje van 200 SMS-jes kun je 100 keer een positie opvragen.

De TKstar uitvoering met kleinere accu, zal bij een instelling van elke 30 seconden een positie, om de 14 dagen moeten worden opgeladen (of via een laadsnoer worden aangesloten op de grote bootaccu en dan haalt hij heel de winter zonder problemen).

Wordt de positie instelling echter 1 x per uur, dan haalt de accuduur wel tot 3 maanden.

Voor de TKstar uitvoering met grotere accu verdubbelen de tijden.

https://www.prepaidsimkaart.net/product/data-simkaart-europa

https://www.prepaidsimkaart.net/product/data-simkaart

https://www.wilpe.com/nl-nl/gps-magnet-tracking-device

https://www.wilpe.com/nl-nl/gps-magnet-pro-tracking-device

http://movingintelligence.com/index.php/nl/shop/mi8-peilzender/