De jeugd is de toekomst en zeilen is een fantastische sport!

Dit is het motto van de Jeugdcommissie, trainers en vrijwilligers van de WSVW. Veiligheid en plezier staan bij ons op de eerste plaats. We willen jonge zeilers de mogelijkheid geven om samen met vrienden en vriendinnen lol te hebben op de vereniging, te leren zeilen en om spannende wedstrijden te varen op verschillende plekken.

De jeugdcommissie van de WSVW bied een programma voor verschillende leeftijdsgroepen. Voor de kinderen van 4 t/m 8 jaar is er de Spetterclub. Spelenderwijs wordt er kennis gemaakt met de watersport. Vanaf 7 jaar kan er gestart worden met de zeillessen volgens het CWO-systeem in de Optimist of Splash. Ook kinderen met een andere boot, bijvoorbeeld RS Tera of Laser, kunnen aan deze lessen deelnemen. Kinderen die het leuk vinden om wedstrijden te zeilen kunnen in het voor- en najaar meedoen aan de wedstrijdtrainingen. Vanaf april t/m oktober is er wedstrijdbegeleiding tijdens de Delta Combi- en landelijke wedstrijden.

Verder is er een 4-daagse clinic in de zomervakantie en een 2-daags Optifunkamp (7-12 jr) en Jongerenkamp (12-18 jr) in september. 

Kijk in de agenda voor alle activiteiten dit jaar, met aankondigingen en inschrijfformulieren.


Spetterclub

Voor de allerjongste (vanaf 4 jaar) is er de Spetterclub. Hier kan je gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes op en rond de haven kennismaken met het zeilen, door het doen van allerlei spelletjes en activiteiten op en rond het water. De Spetterclub heeft zijn eigen clubhuis en is op dezelfde dagen als het jeugdzeilen van 11:00 tot 14:00 uur.

Het is belangrijk dat de kindjes lol krijgen met elkaar rond en op het water. De lol houden we er graag in dus veiligheid staat hoog in het vaandel. Ongeacht zwemdiploma’s zullen alle kindjes van start tot einde Spetterclub hun zwemvest dienen te dragen en zal tijdens de spetterdagen extra op de veiligheid van onze jongste leden worden toegezien. 


Jeugdzeilen

De WSWV is over de afgelopen jaren uitgegroeid tot “de” jeugdzeilplek van Zeeland. Als je (jeugd) lid bent van de WSVW (of je ouders) kun je elke zomer deelnemen aan de Jeugdzeillessen in de Optimist, RS Tera of Splash. Volgens het systeem van de Stichting Commissie Watersport en Opleidingen (CWO) leren de trainers ieder jaar vele jonge zeilertjes de beginselen van het zeilen. Het CWO stelt zich tot doel een uniform diplomasysteem voor vele watersport disciplines in te richten en in stand te houden. De WSVW gaat voor kwaliteit en staat erom bekend dat de diploma’s niet worden weggegeven; voor een diploma moet je dus echt iets kunnen. Dat betekent dat alle zeilers super trots mogen zijn op hun CWO-diploma of vorderingenstaat!

Vanaf 7 jaar is er de Pre-groep, Spetters die zich snel ontwikkelen en kids die al heel graag willen zeilen krijgen in deze groep al de eerste beginselen van het zeilen aangeleerd en worden vertrouwd gemaakt met een optimist.  Daarna kun je starten met de Jeugdzeilopleiding, waarin je in je eigen boot leert zeilen volgens het CWO systeem. Voor de beginners start de opleiding altijd met een zwembadles, waarin wordt geoefend op omslaan en rechtzetten van de optimist. De zeilertjes varen allemaal in hun eigen boot. De boot en kleding moet aan een aantal veiligheidseisen voldoen.

De opleiding wordt ieder jaar afgesloten met een fantastisch Optifunkamp (t/m 12 jaar), waar plezier en zeilen centraal staan. Op het kamp ga je een heel weekend, onder begeleiding van onze trainers, samen met je vriendjes en vriendinnetjes lekker varen in je optimist en beleef je spannende avonturen tijdens een van de vele zeiltrips of spelletjes. Voor de oudere jeugd hebben we een jongerenkamp (vanaf 13 jaar).

Informatieboekje zeillessen

 


Wedstrijdtraining

Zonder plezier geen succes!

Plezier hebben in het zeilen staat bij de WSVW boven aan, immers als je geen plezier hebt in wat je doet zal je ook nooit succesvol kunnen zijn. Bij de WSVW leren we de kinderen niet alleen de basistechnieken, maar geven ze ook de mogelijkheid om nieuwe uitdagingen aan te gaan, die van het wedstrijdzeilen! Tenminste als je dat natuurlijk zelf wilt en er plezier in hebt. In de afgelopen jaren is de WSVW uitgegroeid tot de kraamkamer van het wedstrijdtalent in de regio.

In het voor- en najaar organiseert de WSVW wedstrijdtrainingen voor Optimisten, Splash, Laser en RS Tera. Onze trainers leren je alle basistechnieken van het wedstrijdzeilen; hoe werkt een start, hoe ga je rond de boei, wie heeft er voorrang, of hoe vaar je zo snel mogelijk een kruisrak? Zodra je dit een beetje onder de knie hebt kun je meedoen met de Combiwedstrijden. Ieder jaar organiseert de WSVW 2 Delta Combi wedstrijden op het Veerse Meer, je hoeft dus niet ver weg om eens een wedstrijdje te varen. Als je het leuk vind kun je je ook inschrijven voor de andere Delta Combi wedstrijden bij verenigingen in de regio. Naast de trainers van de vereniging komen er ook topzeilers en toptrainers die gastlessen verzorgen. Hierdoor kun je nog meer bijleren.

We organiseren een voorjaarstraining, een najaarstraining en een wintertraining.


Delta-Combi wedstrijden

De Delta-Combi is een regionale competitie, waarin wedstrijden gevaren worden met verschillende boot types. Het leuke aan de Combi wedstrijden is dat je helemaal geen super goede zeiler hoeft te zijn om gezellig mee te varen. Zie www.deltacombi.nl voor meer informatie.

Je begint in de Optimist-C-groep. Hiervoor is het nog niet nodig dat je een wedstrijd optimist, een meetbrief en wedstrijdlicentie hebt. Bij de C’tjes is er ook altijd extra begeleiding, deze trainer helpt je met al je vragen, maar helpt je ook op het water en zorgt ervoor dat je alle races uitvaart, beter wordt en dat je het leuk blijft vinden.

Na de C-groep stroom je door naar de B- en A-groep en kun je meedoen met landelijke wedstrijden. En als je goed genoeg bent kun je je misschien wel meedoen aan de landelijke Combi-finale of je kwalificeren voor een Europees- of Wereldkampioenschap! Als je te groot geworden bent voor de optimist kun je kiezen uit verschillende andere boottypes om in te zeilen. Denk bijvoorbeeld aan de Splash, Laser, RS-Tera of een meermans-boot als de RS-Feva of Yngling.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier hebt in het zeilen en dat je met een glimlach in je boot zit.

Bij geselecteerde wedstrijden zal er ook een WSVW wedstrijdtrainer mee reizen om de kinderen lokaal te begeleiden om zo tot de beste prestaties te komen en als extra begeleiding op het water.


Trainers

Veel van onze trainers zijn ooit zelf begonnen als jeugdzeilers op de vereniging. Het plezier wat zijn toen aan de zeillessen en het zeilen beleefd hebben willen ze graag ook aan andere kinderen overbrengen.

Al onze trainers volgen een opleidingstraject volgens de CWO-richtlijnen en worden daarbij begeleidt door onze hoofdtrainers. De zeillessen vinden daardoor op een structurele, didactisch verantwoorde en veilige wijze plaats.

Naar de kinderen toe zorgen we er bovenal voor dat ze veel plezier beleven aan het leren zeilen.


Vrijwilligers

Voor de uitvoering van de activiteiten van de jeugdcommissie kunnen we niet zonder hulp van vrijwilligers. Dat kunnen ouders zijn, maar ook andere leden van de vereniging. Hulp bij het te water laten en na de lessen opruimen van de begeleidingsboten, assistentie achter de bar in het Oorlam, fotograferen van evenementen, enz. Vind u het leuk om een bijdrage te leveren aan het jeugdzeilen? Spreek een commissielid aan, of stuur een mail naar jeugd@wsvw.com.


Veiligheid

Veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Alle lessen worden gegeven volgens de CWO-eisen en trainers krijgen een gedegen opleiding. Het materiaal en de begeleidingsboten zijn van hoge kwaliteit. We besteden veel aandacht aan de uitrusting en veiligheid van de zeilers en boten.

Er is een leaflet met informatie over de gewenste uitrusting van de Optimist. Ieder jaar voordat de lessen beginnen is er een zogenaamde “bootjes-controle-dag”, waarop de Optimisten worden gecontroleerd op een aantal veiligheidspunten zodat we de eerste lesdag zonder oponthoud kunnen beginnen.

Veiligheid gaat bij ons verder dan alleen uitrusting. Kinderen moeten zich veilig voelen en veilig zijn binnen de sportomgeving. Bij de WSVW volgen we de richtlijnen van het NOC/NSF op het gebied van “Samen naar een veiliger sportklimaat”. Binnen het thema Sociaal Veilige Sportomgeving wordt voornamelijk ingezet op preventie van seksuele intimidatie en grensoverschrijdend gedrag. Momenteel zijn we druk bezig met de aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, vanzelfsprekend zien er nu ook al op toe dat er met respect met elkaar wordt omgegaan! Ook is er binnen de vereniging een Vertrouwens Contact Persoon (VCP) aangesteld, die als contactfunctionaris een eerste aanspreekpunt vormt en preventieactiviteiten kan ontplooien.


Uitrusting

De WSVW heeft geen 'eigen' boten die gebruikt kunnen worden voor zeillessen of trainingen. Iedereen die komt zeilen bij de WSVW zorgt zelf voor een geschikte boot. Dat hoeft zeker niet de hoofdprijs te kosten. Voor een paar honderd euro heeft u al een 2e-hands optimist, waarmee prima meegedaan kan worden aan de zeillessen. Op diverse websites (zoals Zeelandnet Prikbord, Marktplaats of de website van de Optimist Club Nederland) worden optimisten aangeboden in diverse prijsklassen. Ook op het prikbord op de haven (loods 3) en in de Vaan worden regelmatig bootjes te koop aangeboden. Verder weten de commissieleden vaak wel of er andere leden zijn die een bootje te koop hebben. Laat het ons weten als u iets zoekt. Het bootje kunt u indien gewenst stallen op het jollenveld of in de loods.

Om de zeillessen goed en veilig te laten verlopen, is het van belang dat de boot goed is uitgerust en correct opgetuigd. We hebben hiervoor een aantal richtlijnen opgesteld, zodat u zelf kunt controleren of alles in orde is. Op de bootjes-controle-dag controleren we ook op deze punten, en helpen we u waar nodig om e.e.a. in orde te maken. Daarnaast is het van groot belang dat de zeiler geschikte kleding draagt. Ook daarvoor geven we een paar eisen en adviezen.


Zomer-clinic jeugd

Zomer-clinic jeugd

15 augustus 2024 t/m 18 augustus 2024

Meer informatie

Extra Zeilweekend Pregroep en CWO1

17 augustus 2024 - 10:00 t/m 18 augustus 2024

Meer informatie

Jeugdzeilen #5 - CWO

25 augustus 2024 - 10:00

Meer informatie